Arónia, ideálna voľba pre diabetikov - zdravotné benefity a regulácia cukru v krvi
Arónia je považovaná aj za tzv. antidiabetickú potravinu
Arónia je považovaná aj za tzv. antidiabetickú potravinu čo znamená, že dokáže aktívne znižovať hladinu cukru v krvi. Potvrdzujú to rôzne štúdie, napríklad štúdia Endokrinologickej kliniky Univerzity v Plovidve v Bulharsku: pacientom s cukrovkou 1. a 2. typu podávali 400 ml šťavy z arónie. Už po jednej hodine hladina cukru v krvi klesla v priemere takmer o tretinu. Po trojmesačnom užívaní 200 ml šťavy dvakrát denne klesla hladina cukru v krvi v priemere z 13,3 na 9,10 mmol/l a hladina cholesterolu z 6,5 na 5, 1 mmol/I.
Aróniová šťava však ponúka pre diabetikov ešte viac výhod: diabetici kvôli svojmu metabolickému stavu vylučujú močom veľa životne dôležitých látok. Arónia môže veľmi chutným spôsobom pomôcť tieto látky doplniť.
Šťava z arónie nemá žiadne negatívne účinky na hladinu cukru v krvi.
Sorbitol vhodný pre diabetikov
Sladkosť bobúľ arónie pochádza z veľkej časti zo sorbitolu. Podobne ako manitol alebo xylitol, aj sorbitol patrí do skupiny sacharidových alkoholov. V potravinárskom priemysle je označovaný ako prídavná látka E 402 a možno ho nájsť takmer vo všetkých potravinách. Sorbitol poskytuje približne 2,4 kcal na gram, čo je výrazne menej ako klasický cukor. Keďže na jeho metabolizmus nie je potrebný inzulín, je veľmi vhodný pre diabetikov.