Porovnanie plodov arónie s inými plodmi
1. Porovnanie koncentrácie antokyánov
Ako môžu vplývať antokyány na náš organizmus
- Prevencia proti rakovine
- Zníženie krvného tlaku
- Ochrana proti vírusom a baktériám
- Zlepšenie krvného obehu
- Lepšie hodnoty krvného obrazu
- Zníženie rizika trombózy
- Boj proti voľným radikálom
- Podpora odkyslenia organizmu
- Prevencia a zníženie rizika rakoviny
- Intenzívnejšie zásobovanie buniek a tkanív
- Väčšia pružnosť pokožky (menej vrások) a väčšia stabilita tkaniva
- Účinok na ochranu pečene
- Ochrana sliznice žalúdka
- Ochrana pred žiarením
- Produktívnejšia črevná flóra
- Protizápalové účinky
- Detoxikácia ťažkých kovov
- Špeciálny antibakteriálny efekt
- Zlepšenie zraku
2. Porovnanie obsahu oligomerných proantokyanidínov (OPC) alebo polyfenolov
Najvyššie hodnoty polyfenolov sú v arónii
V porovnaní s inými modročervenými alebo tmavofialovými bobuľami majú bobule arónie najvyššiu koncentráciu polyfenolov (oligomerných proantokyanidínov) a tým pádom arónia patrí k najúčinnejším bojovníkom proti voľným radikálom.
Ako môžu vplývať polyfenoly - oligomérne proantokyanidíny (OPC) na náš organizmus?
- Môžu znížiť riziko vzniku trombózy až o 70 %
- Polyfenoly sú najsilnejší antioxidant, približne 40-krát silnejší ako vitamín E
- Zabraňujú alergiám
- Vplývajú na kolagénové a elastínové vlákna spojivového tkaniva
- Desaťnásobne zvyšujú účinok vitamínu C, ako aj vitamínov A a E
- Po cca 45 minútach sú OPC biologicky odbúrateľné
- Prevencia proti Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe, skleróze multiplex, epilepsii a iným nervovým poruchám
- OPC zvyšujú pružnosť pokožky (turgor), pretože zlepšujú jemné prekrvenie podkožného tkaniva a posilňujú elastické vlákna v spojivovom tkanive
- Urýchľujú elimináciu ťažkých kovov
- Zabezpečujú účinnejšie prekrvenie srdca
3. Porovnanie hodnôt ORAC v plodoch
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je nová metóda, ktorou sa dá odmerať hodnota antioxidantov v potrave. Nazýva sa Absorbčná Kapacita Kyslíkových Radikálov (v skratke ORAC). Je to merná jednotka pre antioxidanty, vyvinutá Národným Inštitútom pre starnutie v Národnom Inštitúte Zdravia (NIH).
Zjednodušene povedané, táto hodnota udáva, do akej miery je potravina schopná neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Americkí vedci odporúčajú denne užívať aspoň 3 500 až 5 000 jednotiek ORAC, čo predstavuje cca 50 ml materskej šťavy z arónie denne.
V ktorých častiach rastliny je hodnota ORAC najvyššia?
V čerstvej ovocnej dužine vrátane šupky je hodnota ORAC vždy vyššia ako v čistej vylisovanej šťave, rovnako ako hodnota OPC (polyfenolov), pretože koncentrácie sú najvyššie v šupke.
Odporúčanie
Stačí jeden plný štamprlík (cca 50 ml) materskej šťavy z arónie denne (najlepšie vypiť ráno), na dosiahnutie rovnakej hodnoty ORAC ako pri dennej konzumácii piatich rôznych druhov ovocia alebo zeleniny. Touto dennou dávkou 50 ml šťavy z arónie sa dosiahne denná hodnota odporúčaná americkými výskumníkmi ORAC 3 500 - 5 000 alebo jednotka TEAC. Takýto silný nápoj skutočne existuje!