5 dôvodov prečo piť šťavu z arónie

Aké účinky má arónia?

Cenné účinky arónie priťahujú pozornosť mnohých vedcov, niekoľko štúdií ukazuje, že bobule arónie môžu mať pozitívny vplyv na niektoré zdravotné problémy. Štúdie ukazujú, že bobule arónie môžu mať protizápalové účinky, znižovať cholesterol, regulovať hladinu cukru v krvi a taktiež antioxidačné účinky. V Rusku a Poľsku sú výhody arónie oceňované už desaťročia.

 1. Antioxidačné účinky

Antioxidanty sú látky, ktoré v organizme bojujú proti nepriaznivým účinkom oxidačných procesov, ktoré v organizme neustále prebiehajú. Voľné radikály sa v tele nadmerne tvoria pri stresových situáciách, nezdravom životnom štýle (nikotín a alkohol) alebo škodlivých vplyvoch prostredia (UV žiarenie, smog). Malé množstvá sú normálne, ale príliš veľké už škodia zdraviu.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je nová metóda, ktorou sa dá odmerať hodnota antioxidantov v potrave. Zjednodušene povedané, táto hodnota udáva, do akej miery je potravina schopná neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Americkí vedci odporúčajú denne užívať aspoň 3 500 až 5 000 jednotiek ORAC, čo predstavuje cca 50 ml materskej šťavy z arónie denne.

Obrázok1
Zdroj: USDA Database 2010, In: BINDER, Walter. Aronia – Die Powerbeere aus der Eiszeit. 2012. 211 s. ISBN: 3-9803742-2-X

2. Protirakovinové účinky

Pravidelné pitie šťavy z arónie môže byť aj ako prevencia pred vznikom rakovinových ochorení a nádorov a taktiež môže zmierňovať vedľajšie účinky počas liečby chemoterapiou a rádioterapiou.

Štúdia z roku 2004 skúmala účinky 3 rôznych ovocných extraktov z čučoriedok, modrého hrozna a bobúľ arónie na bunky rakoviny hrubého čreva. Reakcia postihnutých rakovinových buniek aj zdravých črevných buniek bola sledovaná počas 72 hodín. Štúdia zistia, že všetky 3 extrakty spomaľovali rast rakovinových buniek. Najsilnejší účinok však ukázal extrakt z arónie. S extraktom z arónie sa rast buniek znížil o 50 % už po 48 hodinách.

3. Posilnenie imunity

Šťava z arónie je ideálna na chladné obdobie, kedy si naše telo vyžaduje vyššiu dávku vitamínov.

S výnimkou vitamínov B12 a D arónia poskytuje pre naše telo všetky dôležité vitamíny (A, B, C, E, K a P) - niektoré dokonca vo veľmi vysokých koncentráciách. Rovnako ako všetky bobuľovité plody má aj arónia vysoký obsah minerálnych látok a stopových prvkov. Obzvlášť dôležitú úlohu zohrávajú vápnik, draslík, zinok, železo, mangán, jód a horčík.

qqqq

4. Ochrana ciev

Bobule arónie sú bohaté aj na flavonoidy, ktoré ako polyfenoly patria do nadradenej skupiny sekundárnych rastlinných látok. Rastlinám dodávajú krásne farby a chránia ich pred škodlivými vonkajšími vplyvmi. Najvýznamnejším účinkom flavonoidov je to, že môžu chrániť bunky tela pred oxidačným poškodením voľnými radikálmi.

Zdravé cievy môžu udržovať tým, že uvoľňujú cievne steny a zlepšujú prietok krvi. Táto vlastnosť má za následok reguláciu tlaku krvi, takže flavonoidy celkovo môžu prispievať k zdravému kardiovaskulárnemu systému.

To znamená, že arónia môže mať vplyv na znižovanie vysokého krvného tlaku, znižovať riziko srdcových ochorení a mŕtvice a samozrejme posilňovať krvné cievy.

5. Podpora zdravia očí

Arónia obsahuje antioxidanty známe ako antokyaníny, ktoré môžu pomôcť ochrániť vaše oči pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Antokyaníny môžu tiež pomôcť znižovať riziko vzniku niektorých očných ochorení.

Vždy je dôležité pamätať na to, že aj keď môže byť šťava z arónie bohatým zdrojom mnohých dôležitých vitamínov a minerálov, malo by sa ju konzumovať ako súčasť vyváženej stravy