Prečo zmraziť čerstvé bobule arónie

Mrazené bobule arónie

Naše produkty sú vyrábané z bobúľ arónie z farmy Langlebenhof, ktoré sa pestujú na plantážach v okolí Passau. Ale robustné kríky arónie sú vhodné aj do záhrady kde sa tiež môžete tešiť z bohatej úrody. Ale čo robiť so všetkými bobuľami? Naše odporúčanie je, bobule arónie zmraziť – a to z niekoľkých dobrých dôvodov.

Prečo zmraziť bobule arónie?

Každý, kto pestuje bobule arónie vie, že bobule dozrievajú rýchlo a je z nich bohatá úroda. Aby sa nestratili zdravé živiny a vitamíny, má zmysel ich zamraziť hneď po zbere.

Čerstvo natrhané bobule arónie stačí dôkladne umyť pod tečúcou vodou a následne zmraziť v požadovaných porciách. Plody arónie vydržia v mrazničke asi 3 mesiace.

Na zber bobúľ arónie je najlepšie počkať do prvého mrazu, pretože potom budú mať kyslé bobule sladšiu chuť. Kríky by ste však mali prikryť, aby ste ich ochránili pred hladnými vtákmi.

Tip: Bobule si môžete ľahko vysušiť aj sami v rúre. Sušené bobule arónie môžete skladovať až rok a môžu sa jesť ako snack alebo si ich pridať do müsli alebo koláčov.

Na čo môžem použiť bobule arónie?

Plody arónie sa dajú spracovať mnohými spôsobmi, čo dokazujeme aj našimi výrobkami. Bobule si môžete pridať napríklad do ranného müsli, jesť ich surové alebo sušené. Boble arónie je tiež vhodné pridať do dezertov, koláčov, tort alebo iného pečiva.

Bobule sú tiež skvelé na prípravu džemu alebo kompótu. Môžete ich kombinovať s iným sladkým ovocím. Odporúčame napríklad jablká, hrušky, dule alebo ríbezle. Z našej šťavy z arónie ľahko uvaríte aj lahodné želé, napríklad s bazovou šťavou - mimoriadne chutná kombinácia.

Existuje aj množstvo receptov na výdatné omáčky, ktoré sa veľmi dobre hodia napríklad k divine. Arónia so svojimi hodnotnými živinami je dobrým doplnkom smoothies.

Pre priaznivcov alkoholu je tu aj možnosť výroby likéru alebo ovocného vína.

Prečo mrazíme naše bobule arónie

Kým sú bobule arónie vom Langlebenhof spracované, tak po zbere sú zamrazené na niekoľko týždňov pri teplote -17 °C. Nie len preto, aby sa nestratili živiny ale hlavne ide o chuť: mrazením stráca arónia kyslú a trpkú chuť a stáva sa jemnejšou a stráviteľnejšou. Preto naša jemná šťava z arónie chutí mnohým ľuďom, ktorí za normálnych okolností nemajú radi bobule arónie. Našu šťavu milujú aj deti. Zámerne sa vyhýbame akýmkoľvek konzervačným látkam, pretože úcta k ľuďom a prírode je pre nás veľmi dôležitá!