Smoothie bowl s aróniou

Zdravé smoothie raňajky s aróniou

Smoothie bowl (alebo smoothie misku) najlepšie poznajú ľudia, ktorí sa stravujú podľa ,,clean eating,,. Ide o životný štýl, ktorý kladie veľký dôraz na vyhýbanie sa spracovaným potravinám. Týka sa to predovšetkým potravín, ktoré nájdete zabalené v supermarkete, ktoré obsahujú množstvo konzervačných látok a potravinárskych prísad, ako aj farbív.

Čo je to smoothie bowl?

Ako už názov napovedá, toto jedlo je podobné klasickému smoothie, ibaže je podávané v miske aj s ďalšími ingredienciami. Smoothie bowl je v podstate zdravšia a sýtejšia alternatíva k bežnému müsli alebo kornflekom. Navyše ide o veľmi modulárne jedlo, kde nie ste viazaní žiadnymi jasnými pokynmi, ale môžete experimentovať podľa vlastných preferencií a chutí.

Stredne veľká misa je plná sacharidov, bielkovín a ovocia podľa vašich chutí. Je len na vás, či všetko rozmixujete alebo to budete jesť nezmiešané. V tomto článku sme zhrnuli niekoľko nápadov na recepty. Tie vám poslúžia ako návod a snáď aj inšpirácia.

Pre nasledujúce recepty budete potrebovať mixér alebo ponorný mixér.

Smoothie bowl so sušenými alebo čerstvými plodmi arónie

Ingrediencie
100 g ovsených vločiek
200 g mrazeného ovocia (napr. čučoriedky, jahody, egreše, ostružina atď.)
50 g plodov arónie (čerstvé alebo sušené)
100 g banán
200 g bieleho jogurtu
1 lyžica chia semienok
2 lyžice mandlí
agávový sirup
 
Príprava
150 g mrazeného ovocia a bobúľ arónie vložte do misky mixéra spolu s jogurtom a nakrájaným banánom a mixujte, kým smoothie nedosiahne hustú konzistenciu. Ak chcete, môžete smoothie osladiť aj agávovým sirupom.
 
Naplňte dno misky ovsenými vločkami a vylejte čerstvo rozmixované smoothie. Na vrch smoothie použite zvyšných 50 g mrazeného ovocia (kým je ešte mierne zmrazená alebo rozmrazené) spolu s 1 lyžičkou chia semienok a 2-3 lyžicami mandlí.

Smoothie bowl s práškom z arónie

Ingrediencie
3 stredné jablká
150 g lieskových orechov
200 g mandľového jogurtu
100 g banán
50 g ryže
40 g vlašských orechov
škorica
med
 
Príprava
Ryžu uvarte v 250 ml vody bez soli a iných korenín. Potom nechajte ryžu úplne vychladnúť.
 
Dve z troch jabĺk (ošúpané alebo neošúpané) nakrájajte na 2 cm kúsky a vložte ich do misy tyčového mixéra. K jablkám pridajte mandľový jogurt, lieskové oriešky a štipku škorice a smoothie rozmixujte na pyré, kým nebudú vidieť len malé alebo takmer žiadne kúsky jabĺk. Smoothie môžete podľa chuti osladiť aj trochou medu.
 
Vychladnutú ryžu dajte do misky a zalejte čerstvým jablkovým smoothie. Tretie jablko nakrájajte na mesiačiky a spolu s vlašskými orechmi použite na vrch smoothie. Vezmite malé kuchynské sito a poprášte povrch práškom z arónie.

Smoothie bowl so šťavou z arónie

Ingrediencie
200 g bieleho  jogurtu
100 ml mrazenej šťavy z arónie
200 g banánov
2 lyžičky chia semienok
1 kiwi
100 g jahôd
50 g pistácií
agávový sirup
100 g ovsených vločiek
 
Príprava
Do misky tyčového mixéra pridajte jogurt a predtým zmrazenú šťavu z arónie spolu so 150 g banánov, chia semienkami a pistáciami. Túto zmes miešajte, kým sa nerozmixujú všetky kúsky. Smoothie podľa chuti oslaďte agávovým sirupom.
 
Misku naplňte ovsenými vločkami a potom čerstvo pripraveným smoothie. Nakrájajte zvyšok banánov, jahôd a kiwi a ozdobte smoothie misku.