Môžeme jesť surové bobule arónie?

Zdravé surové plody z arónie

S touto otázkou sa neustále stretávame a preto vám v tomto článku objasníme, či je možné konzumovať aj surové bobule arónie .

V istej tlači sa pred pár rokmi uvádzalo, že by sme nemali jesť čerstvé bobule arónie, pretože obsahujú príliš vysoký podiel kyseliny kyanovodíkovej nato, aby sme ich jedli surové. Netrvalo však dlho a spotrebiteľská komora pre poľnohospodárstvo a potraviny a publikácia Federálneho výskumného ústavu Maxa Rubnera túto informáciu odvolali.

Takže môžeme jesť surové bobule arónie?

Roky sa uskutočňovali výskumy týkajúce sa bobúľ arónie. Čím sú také výnimočné a na čo by ste si mali dávať pozor pri konzumácii arónie v surovom stave? Bobule arónie teda obsahujú množstvo vitamínov, množstvo minerálov a predovšetkým množstvo antioxidantov. Tieto informácie sú vedecky preskúmané a dokázané. Z tohto dôvodu je šťava z arónie čoraz populárnejšia.

A čo surové bobule? To sa dá ľahko objasniť. Rovnako ako mnohé iné bobule (napr. čučoriedka), semená arónie obsahujú malé množstvo kyseliny kyanovodíkovej. Takže keď budete jesť aróniu surovú, tieto semená sa dostanú do vášho tela. Ale dá sa povedať úplne jasne, množstvo kyseliny kyanovodíkovej je veľmi malé, museli by sme zjesť obrovské množstvá a pravdepodobne každý deň, aby k reakcii vôbec došlo. Aby sme zjedli zdraviu nebezpečnú dávku čerstvých bobúľ arónie, museli by sme ich zjesť cca 4 kg. Okrem toho sa malé semená pri žuvaní nerozdrvia, čo zabraňuje alebo aspoň znižuje uvoľňovanie kyseliny kyanovodíkovej.

A koľko kyseliny kyanovodíkovej obsahujú bobule arónie?

Podľa literatúry obsahuje 100 g čerstvých, surových plodov arónie 11-20 mg kyanogénneho glykozidu amygdalínu, t.j. asi 0,6-1,2 mg viazanej kyseliny kyanovodíkovej. Dá sa predpokladať, že najväčší podiel majú malé semená, ktoré pri žuvaní určite nie sú úplne rozdrvené. Jediná literatúra uvádza obsah voľnej kyseliny kyanovodíkovej 1,57 mg na 100 g bobúľ. Na porovnanie: priemerný obsah kyseliny kyanovodíkovej v sladkých marhuľových jadrách ponúkaných ako snack je 2,4 mg na 100 g.

Surové bobule arónie - jedovaté alebo nie?

Ako teraz vidíme, množstvo kyseliny kyanovodíkovej je neškodné. Čo by vás mohlo odradiť od konzumácie surových plodov arónie, je neznáma chuť. Arónia má prirodzene kyslú chuť, ktorá sa však stráca, ak sú bobule zmrazené. Samozrejme aj na tú kyslejšiu chuť si časom zvyknete. Najdôležitejšie pri maškrtení bobúľ arónie je, aby ste jedli iba zrelé bobule. Nezrelé bobule môžu chutiť veľmi horko. Jedlé bobule spoznáte podľa toho, že sú vo vnútri úplne tmavočervené. Ak stále vidíte zelené škvrny, doprajte svojim kríkom ďalšie 2-3 slnečné dni, po ktorých budú vaše bobule už vhodné na konzumáciu.

Ak si celkovo stále nie ste istí surovými plodmi arónie, potom je lepšie jesť sušené sladké bobule alebo našu obľúbenú šťavu z arónie.