Ako rozmnožiť rastlinu arónie?

Rozmnožovanie rastliny arónie

Aby ste získali nové kríky arónie, aróniu môžete rozmnožiť pomocou semien, odrezkov alebo koreňových výhonkov. Na tento účel je možné zvážiť niekoľko možností. Z týchto 3 možností je rozmnožovanie semenami vo všeobecnosti časovo najnáročnejšia a najpracnejšia metóda. Taktiež je tu najväčšia pravdepodobnosť, že s výsledkom nebudete spokojní.

Väčšiu šancu na úspech máte pri rozmnožovaní rastliny arónie odrezkami alebo koreňovými výhonkami. V nasledujúcom článku sa budeme podrobne zaoberať týmito typmi rozmnožovania, vysvetlíme, čo musíte v každom prípade zvážiť a poskytneme vám tipy, aby sa arónii vo vašej záhrade darilo.

Rozmnožovanie rastlín arónie semenami

Ako už bolo spomenuté vyššie, rozmnožovanie semenami arónie je veľmi náročné na prácu a zaberie najviac času (v porovnaní s ostatnými dvoma metódami). Napriek tomu vám tu dáme naše poznatky, ak si túto cestu chcete vyskúšať.

Potrebujete hrsť čerstvých plodov arónie a veľmi jemné sitko. Plody arónie rozdrvíte (neroztlačíte) a hmotu pomocou trochy vody pretlačíte cez sitko. Tento postup opakujte, kým nebudete môcť vybrať semená zo sitka. Ak chcete, bobule môžete rozrezať a semená vyberať pomocou pinzety, čo je veľmi časovo náročný proces.

Semená sa následne musia vysušiť, aby boli chránené pred plesňou – najlepšie na slnku. Tieto semená sú pripravené na okamžitú výsadbu, ale v prípade potreby sa môžu skladovať v suchu až pol roka. Posaďte 2-3 semená do malej priehlbinky v kvetináči. Dávajte pozor, aby ste pôdu príliš nestlačili a aby bola vždy dostatočne vlhká, no nie príliš mokrá.

Rozmnožovanie rastlín arónie odrezkami

Rozmnožovanie odrezkami je mnohokrát jednoduchšie ako priamy výsev. Odrezky a mladé rastliny si samozrejme môžete kúpiť v záhradnom centre, ale ak už máte rastlinu doma, peniaze si môžete ušetriť. Odrezok je vrchná časť vetvy rastliny arónie. To by malo byť aspoň "päť očí dlhé". Čo to znamená?

Oko je púčik na konári, z ktorého neskôr vyrašia listy. Konár odrežte asi 5 cm pod piatym okom. Konár narežte diagonálne na dvoch protiľahlých stranách, aby ste získali klinový tvar, v strede ktorého je jasne viditeľné tzv. kambium (najvnútornejšie jadro vetvy). Používajte veľmi ostrý nôž, aby ste vetvu nerozdrvili. Sadenice dajte do pohára naplneného do polovice vodou. Poháre postavte na slnečné miesto a prikryte ich napríklad priehľadnou plastovou krabičkou, aby sa voda neodparila a odrezky nevysychali.

Keď odrezky začnú zakoreňovať a klíčiť, presaďte ich do kvetináčov a umiestnite na slnečné miesto, ktoré je chránené pred vplyvmi prostredia. Prípadne môžete použiť aj priamo skleník. Vždy sa uistite, že odrezky a aj vzduch sú dostatočne vlhké.

Rozmnožovanie rastlín arónie pomocou koreňových výhonkov

Najjednoduchší spôsob, ako pestovať rastlinu arónie, je počkať kým prirodzene vyrastie koreňový výhonok. Vykopte ho opatrne a bez poškodenia jemných korienkov a odrežte ho záhradnými nožnicami blízko hlavného koreňa. Vložte trochu koreňového aktivátora do priehlbiny v pôde veľkého kvetináča a prikryte korene výhonkov zeminou. Vo všeobecnosti sa odporúča ostrihať tieto výhonky, pretože oberajú rastlinu o veľa energie.

Pokyny k pestovaniu rastlín arónie

Arónia je vo všeobecnosti veľmi nenáročná rastlina. Stále si však musíte dať pozor na pár vecí: arónia obľubuje slnečné miesta s mierne priepustnou pôdou. Uistite sa, že prebytočná voda môže dobre odtekať, aby nenavlhla. Tu pomáha aj perlit, minerál dostupný v záhradných centrách, ktorý priťahuje prebytočnú vodu a absorbuje ju, čím zabraňuje „utopeniu“ rastliny alebo rezu. Ak sú v lete dlhé obdobia sucha, je vhodné aróniu polievať. Pri bežných a pravidelných zrážkach to však nie je potrebné. Voliteľne môžete raz ročne použiť aj organické hnojivo. 

Vysoké umenie záhradníctva spočíva v tom, že si dokážete bezpečne rozmnožiť svoje vlastné rastliny. Či už pre osobné použitie alebo ako malý darček pre susedov alebo priateľov, doma vypestovaná rastlina je vždy veľmi špeciálnym suvenírom. Dúfame, že sme vám s týmto článkom pomohli a prajeme vám veľa úspechov!