Tipy na domáce odšťavenie arónie

100 % BIO šťava z arónie

Naša extra jemná šťavu z arónie bez konzervačných látok je naozaj skvelá a veľmi obľúbená. Ak by ste si ale chceli sami vyskúšať a odšťaviť si aróniu, tu nájdete podrobný návod na domáce odšťavenie.

Odšťavovanie plodov arónie

Plody arónie sú veľmi trendy a s množstvom cenných živín sú skvelým doplnkom vyváženej stravy. Bohužiaľ, nie každý má rád tieto kyslé bobule nespracované. Ak sami máte na záhrade krík arónie, viete tiež, aká bohatá môže byť úroda. S jedlom len ťažko udržíte krok, pokiaľ ho ďalej nespracujete. Okrem džemov a iných pochutín si ľahko pripravíte aj vlastnú šťavu – či už lisovanú za tepla alebo za studena.

Majte na pamäti nasledujúce veci

  • Čím kvalitnejšie bobule arónie, tým kvalitnejšia šťava, preto vytrieďte nahnité, scvrknuté alebo prezreté bobule
  • Plody arónie silno farbia, preto je vhodné nosiť rukavice a zásteru alebo staré oblečenie
  • Najlepšie je použiť parný odšťavovač ale ak ho nemáte, môžete použiť veľký hrniec s objemom aspoň 3 l
  • Fľaše, do ktorých plníte šťavu, by ste mali vždy dôkladne umyť a sterilizovať (v rúre na 120 °C asi 15 minút). Takto môžete šťavu skladovať a vychutnávať si ju celé mesiace – aspoň ak ju odšťavíte za horúca.

Lisovanie plodov arónie za horúca v parnom odšťavovači alebo v hrnci

Ak chcete šťavu z arónie skladovať dlhšie, odporúčame lisovanie za tepla. Ohriatu šťavu naplňte priamo do sterilných fliaš a na niekoľko hodín ich prikryte utierkou. Na odšťavovanie môžete použiť buď bežný hrniec, alebo parný odšťavovač.

Ak nechcete odšťavovať príliš často, úplne postačí veľký hrniec. Bobule arónie povaríte s trochou vody asi 20 minút. Potom uvarené bobule pretlačíte cez sito do misky. Aby bola šťava obzvlášť číra, mali by ste ju potom prefiltrovať cez plátno. Ak chcete, aby vám šťava dlho vydržala, pred plnením do fliaš ju opäť uvarte.

Ak ste skutočným milovníkom štiav, možno sa vám oplatí kúpiť si parný odšťavovač. Skladá sa z niekoľkých nad sebou umiestnených prvkov, ktoré pripomínajú hrniec na varenie, a má výtokovú hadicu. Ak chcete odšťaviť, stačí naliať trochu vody do spodnej časti hrnca a do sitka nad ním vložiť bobule arónie. Celé sa to zahreje, čím para zničí bunkovú štruktúru bobúľ a tým sa odšťavia. Šťavu môžete zbierať priamo do sterilných fliaš cez výlevku.

Lisovanie plodov arónie za studena pomocou odšťavovača alebo lisu

Výhodou šťavy lisovanej za studena je vo všeobecnosti to, že sa nestráca žiadne živiny. Na druhej strane sa šťava dá skladovať len niekoľko dní, preto je najlepšie si ju vychutnať okamžite. Existuje však trik: aby šťavy lisované za studena vydržali dlhšie, môžete ich variť. Na výrobu šťavy z arónie lisovanej za studena potrebujete buď odšťavovač s odstredivkou alebo lis.

Odstredivé odšťavovače získavajú šťavu z ovocia a zeleniny odstredivou silou. Na tento účel sa najprv rozdrvia a potom odstredia. Zvyšky sa takto oddelia od šťavy a môžu sa ďalej spracovať (napríklad ako prídavok do müsli alebo na pečenie). Väčšina odšťavovačov na trhu pracuje na tomto princípe a dosahuje veľmi dobré výsledky.

Šťavu z arónie však môžete pripraviť aj pomocou lisu. V tomto prípade sa ovocie a zelenina jemne rozomelú tak, že sa pretlačia. Získaná šťava je vďaka tomuto šetrnému odšťavovaniu mimoriadne bohatá na živiny a prospešná pre vás.

Samozrejme, odšťavovanie si vždy vyžaduje veľa práce. Šťavu z arónie si však u nás môžete jednoducho objednať aj online. Naša jemná priama šťava z arónie chutí aj tým, ktorým arónia zvyčajne pripadá príliš kyslá. Objednajte si ju rýchlo a jednoducho v našom internetovom obchode Berovit.sk.