Porovnanie plodov arónie s inými plodmi

1. Porovnanie koncentrácie antokyánov 

Porovnanie koncentrácie antokyánov v plodoch, arónia na prvom mieste

Ako môžu vplývať antokyány na náš organizmus

  • Prevencia proti rakovine
  • Zníženie krvného tlaku
  • Ochrana proti vírusom a baktériám
  • Zlepšenie krvného obehu
  • Lepšie hodnoty krvného obrazu
  • Zníženie rizika trombózy
  • Boj proti voľným radikálom
  • Podpora odkyslenia organizmu
  • Prevencia a zníženie rizika rakoviny
  • Intenzívnejšie zásobovanie buniek a tkanív
  • Väčšia pružnosť pokožky (menej vrások) a väčšia stabilita tkaniva
  • Účinok na ochranu pečene
  • Ochrana sliznice žalúdka
  • Ochrana pred žiarením
  • Produktívnejšia črevná flóra
  • Protizápalové účinky
  • Detoxikácia ťažkých kovov
  • Špeciálny antibakteriálny efekt
  • Zlepšenie zraku

2. Porovnanie obsahu oligomerných proantokyanidínov (OPC), tiež nazývaných polyfenoly

Porovnanie obsahu oligomerných proantokyanidínov, arónia na prvom mieste

Najvyššie hodnoty polyfenolov sú práve v arónii

V porovnaní s inými modročervenými alebo tmavofialovými bobuľami majú bobule arónie najvyššiu koncentráciu polyfenolov (oligomerných proantokyanidínov) a tým pádom arónia patrí k najúčinnejším bojovníkom proti voľným radikálom.

Ako môžu vplývať polyfenoly - oligomérne proantokyanidíny (OPC) na náš organizmus

  • Môžu znížiť riziko vzniku trombózy až o 70 %
  • Polyfenoly sú najsilnejší antioxidant, približne 40-krát silnejší ako vitamín E
  • Zabraňujú alergiám
  • Vplývajú na kolagénové a elastínové vlákna spojivového tkaniva
  • Desaťnásobne zvyšujú účinok vitamínu C, ako aj vitamínov A a E
  • Po cca 45 minútach sú OPC biologicky odbúrateľné
  • Prevencia proti Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe, skleróze multiplex, epilepsii a iným nervovým poruchám
  • OPC zvyšujú pružnosť pokožky (turgor), pretože zlepšujú jemné prekrvenie podkožného tkaniva a posilňujú elastické vlákna v spojivovom tkanive
  • Urýchľujú elimináciu ťažkých kovov
  • Zabezpečujú účinnejšie prekrvenie srdca 

3. Porovnanie hodnôt ORAC v plodoch

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je nová metóda, ktorou sa dá odmerať hodnota antioxidantov v potrave. Nazýva sa Absorbčná Kapacita Kyslíkových Radikálov (v skratke ORAC). Je to merná jednotka pre antioxidanty, vyvinutá Národným Inštitútom pre starnutie v Národnom Inštitúte Zdravia (NIH).

Zjednodušene povedané, táto hodnota udáva, do akej miery je potravina schopná neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Americkí vedci odporúčajú denne užívať aspoň 3 500 až 5 000 jednotiek ORAC, čo predstavuje cca 50 ml materskej šťavy z arónie denne.

Porovnanie antioxidantov v plodoch, arónia na prvom mieste

V ktorých častiach rastliny je hodnota ORAC najvyššia?

V čerstvej ovocnej dužine vrátane šupky je hodnota ORAC vždy vyššia ako v čistej vylisovanej šťave, rovnako ako hodnota OPC (polyfenolov), pretože koncentrácie sú najvyššie v šupke. 

Odporúčanie

Stačí jeden plný štamprlík (cca 50 ml) materskej šťavy z arónie denne (najlepšie vypiť ráno), na dosiahnutie rovnakej hodnoty ORAC ako pri dennej konzumácii piatich rôznych druhov ovocia alebo zeleniny. Touto dennou dávkou 50 ml šťavy z arónie sa dosiahne denná hodnota odporúčaná americkými výskumníkmi ORAC 3 500 - 5 000 alebo jednotka TEAC. Takýto silný nápoj skutočne existuje!