Ako sušiť bobule arónie?

Sušené bobule arónie

Ľudia vždy konzervovali potraviny, aby im dlhšie vydržali. Konzervujú sa džemy, konzervuje sa mäso, pasterizujú sa šťavy, kvasí sa kapusta a veľa vecí sa dá mraziť. Jedným z najpopulárnejších spôsobov konzervácie, najmä bobúľ, je sušenie. V tomto blogovom článku si môžete prečítať, ako môžete sušiť aróniu, prečo boli sušené bobule arónie v histórii ľudstva také obľúbené.

Sušenie plodov arónie 

Pre všetkých priaznivcov arónie, ktorí nevedia, čo so svojou úrodou plodov arónie z domáceho pestovania, je sušenie cenovo výhodnou a predovšetkým šetrnou alternatívou konzervovania cenných bobúľ. Najmä v zime sú sušené bobule arónie veľmi chutnou alternatívou občerstvenia.

Najjednoduchším riešením je sušenie na slnku: ak máte vonku na záhrade alebo na balkóne slnečné miesto, rozložte svoje bobule na stôl alebo pekáč a nechajte deň alebo dva dni. Nezabudnite však chrániť svoje zásoby pred vtákmi a hlodavcami (napr. natiahnuť sieť proti vtákom a myšiam). Bobule otáčajte každých pár hodín. Keď sú bobule úplne suché, môžete ich ľahko skladovať na tmavom a suchom mieste. Aby ste maximalizovali trvanlivosť bobúľ, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.

Rúra - najjednoduchší spôsob sušenia plodov arónie

Sušenie v rúre je tiež vynikajúce na sušenie bobúľ arónie. Konvekčná funkcia rúry je najvhodnejšia na sušenie. Ak túto funkciu nemáte, jednoducho zvoľte horný/spodný ohrev a nechajte dvierka pootvorené. Teplotu nastavte na 50 °C, rozložte bobule na niekoľko pekáčov a každú pol hodinu ich v rúre vymeňte. Všetky bobule sa teda sušia rovnomerne. Po 2 hodinách by mali byť bobule usušené.

Sušenie plodov arónie v sušičke na ovocie

Sušička je tou správnou voľbou pre každého, kto chce dosiahnuť dokonalý výsledok. Dá sa tu presne nastaviť teplota, bobule sú rozložené na niekoľkých úrovniach a teplota je všade rovnomerne rozložená. Existuje veľa rôznych strojov v rôznych veľkostiach a cenových kategóriách. Ak chcete sušiť bobule arónie udržateľne a každý rok vo veľkých množstvách, takáto sušička je veľmi praktická a môžeme ju len odporučiť.

Surová strava - čo to je?

O surovej strave hovoríme vtedy, keď jeme zeleninu a ovocie surové. Patria sem ale aj sušené potraviny, ktoré neboli konzervované pri teplote vyššej ako 45 °C. Predovšetkým dôležitý vitamín C je veľmi citlivý na teplo a surová strava sľubuje najvyšší možný obsah živín. Sušenie na slnku bolo prvou známou formou šetrného sušenia ovocia a bobúľ. Vďaka jemnému teplu a pomalému vysychaniu by sa najmä mnohé antioxidanty mohli zachovať dlhší čas.

Indiáni a bobule arónie

Domorodci zo Severnej Ameriky boli pravdepodobne prví ľudia, ktorí vedeli o cennom význame plodov arónie. Ako je známe, boli to skúsení lovci a zberači, ktorí niekedy strávili na cestách aj niekoľko dní, kým sa s korisťou vrátili do tábora. Aby zostali fit na tejto namáhavej ceste a mali energiu potrebnú na lov, potrebovali jedlo na prežitie, ktoré je dnes známe ako pemmican. Ide o zmes sušeného mäsa, bravčovej masti a rôzneho sušeného ovocia vrátane plodov arónie. Kým sušené mäso poskytovalo bielkoviny, ovocie slúžilo ako zdroj cukru a vitamínov. Domorodí Američania z kmeňa Potamatomi však podobne ako iné kmene používali bobule arónie nielen ako prísadu do jedla, ale aj ako liek. Šamani vyrábali obklady so šťavou z arónie a inými bylinami na rany a zranenia, ako aj liek na prechladnutie a horúčku. Možno sa vám to hneď nezdá, ale arónia bola pre Indiánov všestranným produktom.