Čaj z arónie, teplý či studený?

Zdravý čaj z prášku z arónie

S pohárom čaju nič nepokazíte. Ako horúci v chladnom počasí, tak aj studený v teplejších dňoch, čaj dokáže pomôcť pri strese a nespavosti a zároveň čaj z arónie chutí naozaj lahodne. Ukážeme vám tri rýchle recepty, pomocou ktorých si sami pripravíte úžasne chutný čaj z arónie.

Horúci čaj z arónie na chladné zimné večery

Aby ľudia urobili niečo dobré pre telo a pomohli imunite, v zime si radi dajú teplý čaj. Chutný čaj z arónie zaujme nielen svojou sýto červenou farbou, ale aj jedinečnou chuťou, ktorú charakterizujú bobule arónie.

Prísady
2 polievkové lyžice sušených bobúľ arónie
1 malá kvapka medu alebo agávového sirupu
1 liter vriacej vody
 
Príprava
Sušené bobule arónie vložte do dostatočne veľkého hrnca a zalejte vriacou horúcou vodou. Pridajte med alebo agávový sirup a nechajte prikrytý čaj lúhovať aspoň 8 minút. Hotový čaj potom nalejte cez sitko do hrnčeka a horúci si ho vychutnajte.
V závislosti od vašich chuťových preferencií môžete použiť aj viac či menej medu alebo agávového sirupu.
Extra tip: ak máte v záhrade krík arónie, môžete pridať aj sušené listy rastliny.

Ľadový čaj z arónie: úžasné osvieženie na leto

Čaj z arónie si môžete v teplejších mesiacoch rok vychutnať aj studený. V niekoľkých jednoduchých krokoch si pripravíte lahodný ľadový čaj, ktorý je ideálnou alternatívou napr. aj k alkoholickým nápojom na letných párty.

Prísady
2 čajové lyžičky prášku z arónie
Pohár pomarančovej šťavy
Pohár studeného čierneho alebo zeleného čaju
Pár lístkov mäty
Kocky ľadu
1 lyžička trstinového cukru alebo trstinového sirupu 
 
Príprava
Zalejte čaj, ktorý ste si vybrali a po vylúhovaní ho nechajte dostatočne dlho vychladnúť. Potom zmiešajte čaj a pomarančový džús. Pridajte prášok z arónie a všetky ingrediencie dobre premiešajte. Ak máte radi trochu sladšie, pridajte aj trstinový cukor alebo trstinový sirup. Teraz naplňte poháre kockami ľadu a nalejte hotový čaj. Nápoj môžete ozdobiť vetvičkou mäty, slamkou a niekoľkými bobuľami. Letná verzia čaju z arónie je hotová!

Arónia Chai Latte

Chai Latte, pôvodom z Indie, je ideálnou alternatívou pre ľudí, ktorí sa chcú vzdať kávy alebo sa jej jednoducho snažia piť menej. Pôvodný recept sme trochu upravili a predstavujeme vám úžasný recept na Chai Latte pre pohodové chvíle.

Prísady
300 ml bio ovseného mlieka (alebo iného mlieka podľa vlastného výberu)
300 ml vody
1 polievková lyžica prášku arónie
2 vrecúška indického koreneného čaju (chai)
 
Príprava
Ak máte doma napeňovač mlieka, tak tento recept bude ešte lepší ale náš čaj si môžete pripraviť aj bez neho. V uvarenej vode necháme vrecúška Chai lúhovať asi 10 minút a potom vmiešate prášok z arónie. Ak máte napeňovač mlieka, speňte ním ovsené mlieko. Prípadne môžete použiť kravské mlieko alebo rastlinné mlieko podľa vlastného výberu. Čaj nalejte do dvoch pohárov na latte macchiato a opatrne ich zalejte mliečnou penou tak, aby sa vytvorili dve vrstvy. Ak nemáte napeňovač mlieka, môžete mlieko zohriať v hrnci a pridať do čaju. Nevyzerá to tak veľkolepo, ale chutí to rovnako dobre. Čaj podľa potreby oslaďte medom alebo cukrom a vychutnajte si teplý nápoj.
 

Dlhá tradícia čaju z arónie

Plody arónie (Aronia melanocarpa) ľudia využívajú už po stáročia. V Severnej Amerike už domorodci zo Severnej Ameriky konzumovali bobule arónie a používali ich aj ako zásoby na zimu. Do východnej a nakoniec západnej Európy sa rastlina arónie dostala až v roku 1834 cez Rusko a rýchlo sa etablovala. Bobule rastliny arónia sú bohaté na polyfenoly a vitamín C a v posledných rokoch sú u nás čoraz populárnejšie. Vďaka svojej individuálnej chuti je arónia vhodná najmä na teplé a studené nápoje. Tmavočervené bobule sa však čoraz častejšie používajú aj na varenie a pečenie. Ako čaj možno aróniu nájsť v širokej škále variantov. Pripravené v čajovom vrecúšku, ako ovocný alebo bylinkový čaj, ktorý si môžete pripraviť z čerstvých a sušených bobúľ alebo z prášku z arónie. Či už čistý ako ovocný čaj alebo rozmiešaný v bylinkovom čaji, aróniový čaj je nováčikom medzi čajovým sortimentom.